Hakkımızda

admin
7.04.2022

Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği, doğup büyüdükleri topraklar ile ödeşmenin çabası içinde olan, gönülleri Seydişehir sevgi ve heyecanı ile dopdolu bir avuç Seydişehirli genç tarafından 1954 yılında Ankara’da  kurulmuştur.

Türkiye’nin en eski kurumsal derneklerinden birisi olarak kabul edilen Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği, 1954 yılında etkinliklerine başlamıştır. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Enis ŞANLIOĞLU’dur. İlk Dernek Merkezi, Şanlıoğlu’nun  Ankara’daki bürosudur. Dernek Kurucuları, Enis ŞANLIOĞLU, Emin BİLGE, Rüştü ÇİLELİ, Hayrettin DURUSOY, Sabahattin BİLGE, Emin GÜVENSOY, Ahmet EKMEKCİ, Kazım KILCI, Ziya CANER, Emin ÇETİN, Nuri ÖZBEK, İbrahim ÖNGÖL, Şevki CANER, Reşat AĞAOĞLU’dur.

Dernek, Enis ŞANLIOĞLU’ndan sonra Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen, Hayrettin DURUSOY’un Ankara Sanayi Caddesi’ndeki dükkanı adres gösterilerek faaliyette bulunmuştur.

1992’de İzmir 2. Caddesi 46/7 Bilsev Apartmanı Kızılay, Ankara adresindeki daire satın alınarak, o tarihten itibaren kendi hizmet binasında etkinliklerini yürütmektedir.  2000 yılında Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği’nin tüm mal varlığı  vakfedilerek, “Seydişehir Okutma ve Yardım Vakfı” kurulmuştur. Günümüzde vakıf ve dernek aynı çatı altında, vakıf ve dernek ana tüzüklerinde yer alan hizmetleri yerine getirmektedir.

Mazisi vakıftan çok daha eski Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği’nden, öncelikle söz etmek gerekmektedir. Dernek kuruluş tüzüğü’nde kuruluş amaçları şöyledir:

Seydişehirliler arasında manevi bağı güçlendirmek; Üniversitelerimizde maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olan gençlerimize karşılıksız burslar vermek; Şehrimizde okul yaptırmak; Yurt inşa etmek; Mesleki kurslar, konferanslar düzenlemek; Yurt içi ve yurt dışında sportif etkinlikler düzenlemek; Seydişehir’in gelişmesi için, her alanda çaba harcayanlara, yardım yapanlara gereken desteği vermek; Hemşehrilerimiz arasında sosyal alanda birleşip, yardımlaşmayı temin etmek vb.

Dernek ilk etkinliğini kurulduğu 1954 yılında, ilkokulu bir yangın sonu kül olan Taşlıdere Köyü’ne okul araç, gereçleri ve öğrencilere maddi, manevi yardımda bulunarak başlamıştır.

1958’de ilk “Seydişehirliler Dayanışma Yemeği”, Ankara Cebeci’deki Şakir Ağa Bahçesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Çok önemli bir diğer etkinlik ise, Güreş Milli Takımı’nın yağlı güreşler için Seydişehir’e getirilmeleridir. Bir Milli takımı, şampiyona’nın hemen sonrası’nda  üstelik yağlı güreş yapmak üzere, o zamanların küçük ilçesi Seydişehir’e götürmek bir mucizedir. Güreş otoriteleri böyle bir şeyin olamayacağı görüşündedirler. Dernek/Vakıf adresindeki “Muhteşem Yağlı Güreşler” afişini gördükten sonra şaşkınlık içerisinde ikna olmuşlardır.  Ancak, Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği “olamazı,  olur” yapmıştır.  Şöyle bir örnek verilebilir; Bilindiği gibi 2002 Dünya Futbol Şampiyonası’nda Türkiye 3. Olmuştu. Acaba Türkiye’nin hangi ilçesi, Japonya/Kore’den dönen o milli takımı, İlçe’de amatör takım ile maç yapmak üzere getirebilir?

Türk Güreş Milli Takımı, Dünya Şampiyonasını tamamlanıp Türkiye’ye döndükten hemen sonra, 18 Ekim 1959’da Seydişehir’de düzenlenen yağlı güreşlere katılmak üzere İlçeye gelmişlerdir.

1-5 Ekim 1959’da, 4. Dünya Güreş Şampiyonası Tahran’da düzenlenmiştir. Türkiye bu şampiyonada toplam 6 madalya kazanarak dünya ikincisi olmuştur.  “Dünyayı Titreten Türk” olarak dünya güreş çevrelerinde anılan ünlü Türk güreşçisi Yaşar Doğu, Milli Takım antrenörüdür. Yaşar Doğu, Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği ile  Vakfı’nın kurucularından Hayrettin Durusoy’un Ankara’dan arkadaşıdır. Hayrettin Durusoy, Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği’nin 50. Yılı için basılan dergide, bu etkinliği özetle şöyle anlatmaktadır. “Ankara’da mahalle komşum kilosunda dünya şampiyonu Yaşar DOĞU ağabeyimizle evvela her gün yolunu bekleyip, selamı sabahı sıklaştırıp, dostluğu pekiştirince, düşüncemi açtım. Oturduğumuz İsmet Paşa Mahallesi Uzunyol’dan Ulus-Atatürk heykeli’ne kadar konuştuk. Derneği ve amacını anlattım. Babacan adamdı. “İyi olur, yardımcı olayım. Tahran’da dünya ikincisi olan güreş ekibi yakında dönecek onlardan da birkaç arkadaş alırsak gideriz şehrinize” dedi. Bendeki o sevinci siz tahmin edin. Durumu Dernek Yönetim Kuruluna açtım, çok olumlu karşılandı. Hülasa, organize yapıldı, afiş hazırlandı, durum şehrimize iletildi.

DESTEĞİN UMUT OLSUN

SOYAD ailesi olarak katkılarımızla öğrencilerin hayatına dokunup onlar için eğitim olmanın, ışık olmanın, umut olmanın mümkün olduğunu biliyoruz.